недеља, 12. фебруар 2017.

Vađenje i trapljenje sadnica voćaka



  Prilikom procesa proizvodnje sadnica trebalo bi primenjivati takve postupke koji će omogućiti maksimalan kvalitet sadnog materijala, koji je preduslov za dobijanje zadovoljavajućih rezultata zasnovanog zasada. I pored tako proizvedenih sadnica, one ne moraju biti automatski preporučene za sadnju na stalnom mestu, ukoliko se samim sadnicama ,od njihovog vađenja iz rastila do sadnje, postupa ne stručno i ne blagovremeno.

 Kvalitet i svežina sadnica značajno je određena njihovim vađenjem iz rastila. Ovaj postupak uglavnom je mehanizovan, ali može se, u manjem broju sadnica, obavljati i ručno. Pri samom odvajanju korena od zemlje, u najvećem broju slučajeva dolazi do kidanja sitnih žila, ali ne retko i slabijih skeletnih. Zato se u praksi posebna pažnja posvećuje ovom postupku, da ne bi dolazilo do osetnijih povreda korena, a samim tim slabijeg prijema sadnica i kasnije otežanih svih fizioloških procesa. 

  Pri samom vađenju sve sadnice sa većim oštećenjima korena su lošijeg kvaliteta i ne bi ih trebalo koristiti u postavljanju voćnjaka. Na razvijenost korena prevashodno utiče starost sadnice, kao i podloga na kojoj je kalemljena plemka. Starije sadnice trebalo bi, po pravilu, da imaju razvijenije, duže žile. 

  Odmah po vađenju sadnice bi trebalo zaštititi i ne izlagati ih previše dužem uticaju vazduha ili, eventualno, niskim temperaturama. Ukoliko se previše isuše korenove žile smanjuju sposobnost regeneracije i priraštaja i do 50 % u odnosu na pravilno zaštićene sadnice. Oštećenja od mrazeva mogu nastati pri vađenju sadnica u dane negativnih temperatura, ukoliko borave otvorene na polju ili lošem transportu, ili nisu adekvatno utrapljene. 

  Bezbedan smeštaj sadnica radi zaštite od sušenja i izmrzavanja obavlja se u namenskim trapovima, ili nagrtanjem na otvorenom polju. Lokacija trapa mora biti ocedita, sa srazmerno niskim nivoom podzemne vode. Oko utrapljenih sadnica trebalo bi iskopati odgovarajuće kanale radi zaštite od glodara- miševa ili većih, bujičnih kiša. Snopovi u trapu obeležavaju se po sortimentu sadnica, što se prenosi u plan, evidenciju ovog prostora.

  Radi zaštite od izmrzavanja korenove žile se dobro zatrpavaju sitnom poluvlažnom zemljom ili peskom. Donji deo sadnica do oko 30-50 cm, takođe se zatrpava zemljom. Utrapljene sadnice trebalo bi zaštititi od zečeva, miševa, voluharica, ili drugih štetočina, koje bi mogle naneti trajne posledice na kori debla ili korenu sadnica.








Autor:Mr Branko Tanasković
Izvor: Psss.rs