уторак, 28. фебруар 2017.

Malina i njen odnos prema zemljištu



  Posle višedecenijskog gajenja maline u Srbiji, a Valjevsko malinogorje je jedno od najstarijih, ispostavilo se da je ,,Crvena kraljica” jedna od najzahtevnijih voćnih vrsta.

  Visoka cena plodova i velika konkurentnost na tržištu doveli su do ekspanzije gajenja maline i ona je sađena svuda, bez obzira što su stručnjaci upozoravali na moguće problem u gajenju. Vrlo brzo se pokazalo da je osnovni problem u gajenju maline izbor zemljišta i njegove fizičke i hemijske osobine, i svaka greška prilikom biranja parcele i odabira zemljišta kasnije nije mogla biti ispravljena i po nepisanom pravilu takvi zasadi su propali i iskrčeni su. 

  Malini najviše odgovaraju zemljišta koja su duboka, rastresita, dobro propustljiva, sa 50 do 60 % gline, plodna sa 4-5% humusa, slabo kisela pH 5,5 – 6,5, umereno vlažna, sa povoljnim vodnim, toplotnim i vazdušnim režimom, koja sadrže o,20% N, 8-10mg P2O5  i 18 do 20 mg K2O na sto grama vazdušno suve zemlje. U malinogornjima Srbije ovakve osobine imaju smeđa slabo kisela zamljišta, gajnjače, antropogenizirane smonice, duboki aluvijalni i deluvijalni nanosi i šumske krčevine.                                                     

  Malini ne odgovaraju zemljišta koja su: sa više od 60% gline jer su slabo propustljiva za vazduh i vodu; peskovita preko 70% peska jer slabo zadržavaju vodu i brzo se ispiraju hranljive materije; sveže krčevine jer takva zemljišta su zaražena štetnim gljivicama; jako zakorovljena naročito širokolisnim rizomskim korovima. Zemljišta čiji je pH ispod 4,0 ne treba koristiti za podizanje zasada maline jer je veoma otežana normalna ishrana i usvajanje pojedinih biogenih elemenata.








Autor: dipl.ing. Jovan Milinkovic
Izvor: Psss.rs