уторак, 21. фебруар 2017.

Najvažniji makroelementi u ishrani maline


 Најважнији макроелементи у исхрани малине су азот и калијум. За органску продукцију и вегетативни пораст азот представља незаменљиво макрохраниво, док је калујум пресудан за принос и квалитет, али и отпорност на болести, или пак на сушу и зимске мразеве.

  У малинама недостатак калијума се испољава у виду ожеготина, које се појављују на периферији листа и између нерава листа.

 Појаву недостатка калијума подстиче преобилна исхрана азотом, па је при ђубрењу веома значајно добро уравнотежити однос азотних и калијумових ђубрива.

 Претерано уношење калијумових ђубрива у земљиште може да утиче на усвајање осталих елемената и да изазове дебаланс у исхрани, и као последица настаје њихов привидан недостатак, који се испољава одговарајућим симптомима дефицита.

  Најчешћи, запажен, симптом је недостатак Mg, али вишак калијума може изазвати и дефицит тешких метала: мангана и цинка.







Аутор: Мирјана Остојић, дипл. инж.
Извор: Psss.rs