субота, 4. фебруар 2017.

Malinarstvo se i dalje širi-Zlatica Krsmanović



Додајте натпис
  Poslednjih godina površine pod zasadima maline se šire kako na području rada PSSS „Poljosavet“, tako i u celoj Srbiji. Velikoj expanziji ove  voćne vrste doprinela je  potražnja, dobra otkupna cena, brz povraćaj uloženih sredstava.  Proizvodnja maline je godinama jedini pravi izvor prihoda mnogim porodicama Rađevine i Azbukovice, ili dopunska zarada porodicama sa niskim primanjima. 

  Međutim, ljudi sade maline i van tradicionalnih područja, na zemljištima i položajima koji nisu pogodni za ovu voćnu vrstu. Za sadnju se koristi svakakav sadni materijal, koji ne odgovara ni po kvalitetu ni po sortnosti. Sade se sve sorte čiji sadni materijal dođe u ruke zainteresovanih. 

  Srbija je sa proizvodnjom maline u 2015.godini izbila na prvo mesto u svetu sa preko 100000 tona. Znamo da se skoro celokupna proizvodnja ovog voća izveze i da svi od toga imamo koristi. 

Stihijnim podizanjem zasada, neadekvatnom agrotehnikom, neodgovornim ponašanjem mnogih u lancu  proizvodnje i prodaje ovog važnog proizvoda  možemo izazvati negativne posledice. Iz tih razloga važno je da svaki proizvođač, potencijalni ili dugogodišnji da sve od sebe kako bi proizveo što kvalitetniji, bezbedniji proizvod, postigao visoke prinose i ostvario dobar prihod.

  Mi  danas  na terenu imamo jedan mali broj proizvođača koji svoju proizvodnju ukrupnjuju planskim podizanjem većih površina na pravilno izabranoj i dobro pripremljenoj parceli, sa sistemom za navodnjavanje, protivgradnom mrežom, sa primenom novih tehnologija primenjujući savremene trendove ishrane, zaštite, berbe.

  Na drugoj strani, daleko veći broj proizvođača malo ulaže u svoje zasade, prinosi su sve manji a često i kvalitet varira. Da bi ostvarili istu dobit proizvođači proširuju površine, troše mnogo više radne snage i inputa a rezultat izostaje. Nažalost gro takvih zasada je upravo na terenu koji ima sve predispozicije za proizvodnju veoma kvalitetne maline. 

  Potrebno je podizanju zasada pristupiti planski, pravilnim izborom parcele i položaja, pravilno pripremiti zemljište, rezervisati i koristiti za sadnju samo kvalitetan sadni materijal. Naravno, sve to košta, ali mogu se za sve to koristiti podsticajna sredstva: kod lokalne samouprave, resornog ministarstva, stranih donatora. Uz primenu svih agro tehničkih i pomotehničkih mera prinosi i kvalitet neće izostati.

  Svi zajedno moramo raditi i na kvalitetu berbe, sortiranju, kvalitetu i zdravstvenoj bezbednosti proizvoda. Uvođenje novih sorata u proizvodnju je samo po sebi dobro, međutim, bez klasiranja i odvajanja sorata na terenu i u hladnjačama pravimo problem u izvozu. Svaka sorta maline ima svoju primenu na osnovu sortnih osobina čemu treba težiti. Udruživanjem i organizovanjem grupa proizvođača može se malina plasirati na tržište  u drugim oblicima (sveža, prerađena) a ne kako već decenijama radimo (u smrznutom stanju).


Sačuvajmo i unapredimo proizvodnju ovog “srpskog zlata”.




 Izvor: Psss.rs                 
Autor: Zlatica Krsmanović, dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva