субота, 25. фебруар 2017.

Izbor mesta za podizanje voćnjaka


Polka

  Obzirom da se položaj bira samo jedanput, potrebno mu je posvetiti veliku pažnju. Najvažniji činioci koji utiču na izbor terena jesu ekološki odn. mikroklimatski uslovi. 

  Zato je potrebno širu okolinu budućeg područja s obzirom na važnije klimatske činioce (reljef, nagib, ekspoziciju i izloženost vetrovima) dobro istražiti i poznavati. Tako će o količini i rasporedu padavina po mesecima zavisiti i planiranje navodnjavanja zasada.

   Poznavanje broja kišnih dana omogućiti će dobru organizovanost tehnološkog procesa u najboljim rokovima. Vrlo važni su podaci i o učestalosti i jačini pojave grada. Vlažnost vazduha,  nadmorska visina takođe su od posebne važnosti za proizvodnju. Pojavu vetra, njegovu jačinu i učestalost smerova (ruža vetrova) potrebno je snimiti kako bi se donela odluka o potrebi osiguranja zaštitnih pojaseva. Prema učestalosti po godinama treba analizirati i pojavu ranih jesenjih i  kasnih prolećnih mrazova. 

  Izboru zemljišta takođe  treba posvetiti pažnju u smislu da treba istražiti fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta, postojanje podzemnih voda, mogućnost zadržavanja nadzemnih voda na površini i drugih važnih činilaca. 

  Nakon završetka istraživanja, počinje  planiranje u slučaju podizanja  malog zasada. Projektovanjem se rešavaju pitanja hidromelioracije, viška  površinskih i podzemnih voda, zaštite od tuđih slivnih voda, načina pripreme zemljišta s meliorativnim đubrenjem, mogućnosti terasiranja na nagnutim terenima, osiguranja vode, zaštite od grada i jačih vetrova, organizacije proizvodnih parcela, glavnih i sporednih puteva, dovoda električne energije, mehanizacije procesa proizvodnje i prevoza, osiguranja stručnjaka i radne snage, izbora vrsta, sorata i podloga s rasporedom po proizvodnim parcelama, nabavke voćnih sadnica, izbora uzgojnih oblika s tehnologijom dinamike gajenja, đubrenja, programa zaštite od bolesti, dinamike rodnosti i strukture proizvodnje. 

 Zemljište je potrebno pažljivo pripremiti kako bi se posađene voćke pravilno razvijale, redovno rađale i duže živele. Priprema zemljišta sastoji se od čišćenja terena, ravnanja terena, melioracije I rigolovanje terena. 

  Zasad voćaka može se podići na terenu koji je ranije bio obrađivan i na njemu su se uzgajale ratarske ili voćarske kulture kao i na terenu koji nije bio obrađivan (šuma, šikara, livada, pašnjak). Ranije obrađivano zemljište, posebno ako je bilo navodnjavano, sigurno je izgubilo svoju strukturu stoga je istu potrebno popraviti nekom od meliorativnih mera.

  Puno bolje je kada se zasad zasniva na parceli na kojoj se prethodno uzgajala neka leguminoza. Kako je mrvičasta struktura zemljišta  najbolja za uzgoj voćaka, kao pretkulture takođe su pogodne repa i žitarice. Najlošiji izbor jesu  parcele na kojoj se prethodno uzgajala neka voćna vrsta. To zemljište se najpre  mora koristiti za gajenje  nekih drugih kultura i to duže vreme kako bi se zemljište odmorilo. 

  Zemljište koje je ranije bilo pod šumom ili šikarom potrebno je  iskrčiti od svog drveća I  nastojati odstraniti što više korenja koje ako ostane u zemljištu predstavlja izvor truljenja što može zaraziti koren voćke.

  Ako na terenu postoje veće neravnine, depresije i izbočine, potrebno ih je pre dubokog oranja izravnati, posebno zbog normalnog oticanja suvišne vode. S površine treba iskrčiti i odstraniti svo kamenje. Na terenima s nagibom većim od 8 do 10 % potrebno je terasiranje zbog opasnosti od erozije i ispiranja hranjivih materija.






Autor: Nenad Stefanović, dipl.ing.polj.
Izvor: Psss.rs