Neophodno je napraviti bordovsku čorbu po tačnoj recepturi da bi se
izbegle fitotoksije.
Za 100 litara jednoprocentne bordovske čorbe potrebno je:
1 kg (za dvoprocentu 2 kg) bakar-sulfata (plavi kamen) 0,4 kg (za dvoprocentnu
0,8 kg) negašenog (živog) kreča ili 1,2 kg gašenog kreča. Negašeni kreč se prethodno zagasi u trostruko
većoj količini vode.
Od 100 l vode iz bureta odvadi se 10 l da se razmuti kreč,
a u drugih 10 l vode da se rastopi plavi kamen. Kada se kreč razmuti, procedi
se kroz ređe platno i uz mešanje se sipa u bure sa vodom da se napravi krečno
mleko. Kada se plavi kamen rastvori u drugih 10 l vode, sipa se u bure sa
krečnim mlekom. Uvek se rastopljeni plavi kamen sipa u bure sa krečnim mlekom,
a ne obrnuto (što je u praksi češći slučaj). Ništa posebno se neće desiti ni
ako se u bure sa rastopljenim plavim kamenom sipa krečno mleko, jedino se takva
čorba brže taloži i nešto je slabijeg kvaliteta.
Rastopljeni
plavi kamen sipa se u krečno mleko uz mešanje. Kada se to završi, čorba je
spremna za upotrebu. Bordovska čorba se koristi sveže pripremljena, odmah posle
pripreme. Stajanjem ona gubi fungicidno dejstvo. Medutim, čorba se može
stabilizovati dodavanjem 250 g šećera na 100 litara čorbe. Tako stabilizovana,
pri normalnim uslovima, zadržava svoju aktivnost nekoliko dana.
Autor: Milena
Ćirić, dipl.inž.
Fotografija: Pixabay
Izvor: Psss.rs