субота, 21. јануар 2017.

Azot u ishrani maline




  Azot povećava bujnost izdanaka, a u isto vreme i povećava potrebu maline za kalijumom naročito od cvetanja do berbe.  Jače đubrenje azotom daje mekane plodove koji su slabo transportabilni i podložni lakom kvarenju.

  Pri normiranju količine azotnih đubriva za prihranjivanje mora se imati u vidu da prevelike količine azota u kišnim godinama mogu izazvati mnoge negativne posledice, kao što su: pojačano truljenje plodova, manji sadržaj šećera i kiselina, nedovoljnu čvrstinu i sl.

  Slab vegetativni porast je najuočljiviji simptom nedostatka azota. Simptomi nedostatka ispoljeni svetložutom bojom lista prvo se javljaju na donjim, starijim listovima na mladaru, što je uslovljeno premeštanjem azota iz starijeg u mlađe lišće u uslovima nedovoljne ishrane azotom. Ukoliko listovi počnu, u toku vegetacije, da ranije otpadaju i to je znak da je izražen nedostatak azota.

  Posledice viška azota lako se uočavaju kroz preteranu bujnost. Listovi su krupni i tamnozelene boje. Vegetativni rast se produžava do kasne jeseni, pa vrhovi letorasta ostaju nedozreli i lako izmrzavaju.

 Višak azota u ishrani nepovoljno se odražava i na rodnost. Preterana ishrana azotom ima za posledicu slabu diferencijaciju generativnih pupoljaka i smanjenje rodnosti, i kasnije sazrevanje plodova.




Autor :Mirjana Ostojić, dipl. inž.