четвртак, 9. фебруар 2017.

Bloč virus maline (RLBV) - Zorica Lazić

  Stručnjaci Instituta za voćarstvo u Čačku obavili su ispitivanje na području Ivanjice i Arilja uticaja novootkrivenog virusa maline na prinose i kvalitet plodova ovog voća. I u drugim opštinama Zlatiborskog okruga u 2015.godini nastavlja se ispitivanje ovog virusa.
      
  Dosadašnja ispitivanja Instituta za voćarstvo su pokazala veliku prisutnost Bloč virusa maline, koji bi se mogao nazvati i virusom zamrljanosti lista. Ono što je interesantno takve simptome na izdancima i listovima pripisivane su štetnom dejstvu eriofidne grinje. Korišćene su značajne količine akaricidnih sredstava, međutim, efekat dejstva je izostao. Bukvalni prevod naziva ovoga virusa sa engleskog jezika jeste zamrljanost lista maline.

  Prvi simptomi su difuzno žutilo po listu, list nema zdrav izgled, primećeno je i da se smanjuje plod maline. Plodovi sa takvih izdanaka su dosta slađi. Detekcija i identifikacija virusa  se nastavlja na terenu. 

  Za  širenje novih zasada koristiti zdrav sertifikovan materijal. Na malini je detektovano oko 15 virusnih oboljenja tako da zdrav bezvirusan sadni  materijal je preduslov uspešne proizvodnje.






Autor: Zorica Lazić, dipl.ing.
Izvor: Psss.rs