среда, 1. март 2017.

Suzbijanje kestenjaste pegavosti maline -Vesna Nišavić Veljković


 Gajenje maline u Srbiji predstavlja veoma važnu i profitabilnu delatnost. Jedan od najvažnijih činilaca koji utiče na isplativost gajenja ove voćne vrste je oboljenje kestenjasta pegavost maline. Rasprostranjena je u svim rejonima gajenja maline.  Nastaje kao posledica infekcije  gljive Didymella applanata.  Štete od ove bolesti se nekako olako prihvataju i čini se da se ne troši dovoljno energije za  suzbijanje ove pojave.
 
  Zbog šteta koje prouzrokuje na malini neophodno je redovno suzbijanje ovog patogena. Za uspešno suzbijanje kestenjaste pegavosti maline potreban je kompleks mera: agrotehničke, mehaničke i hemijske.  Agrotehničke mere podrazumevaju pravilan izbor terena  i gustinu sadnje, zdrav sadni materijal, redovno suzbijanje korova, smanjenu upotrebu azotnih ćubriva… Neke od ovih mera su kod već podignutih zasada isključene kao mogućnost, ali kada se podiže nov zasad na njih treba obratiti pažnju.
   
  Prilikom podizanja malinjaka treba birati ocedite terene i redove postavljati u pravcu duvanja dominantnih vetrova  radi boljeg provetravanja zasada. Odgovarajućom gustinom sadnje omogućava se bolji  protok vazduha i apsorpcija sunčevih zraka čime se umanjuje mogućnost pojave oboljenja.  

 Redovnim suzbijanjem korova smanjuje se vlažnost oko osnove izdanaka što takođe doprinosi smanjenju pojave oboljenja. S obzirom da se oboljenje intezivnije javlja u bujnijim zasadima, potrebno je smanjiti upotrebu đubriva, naročito azotnih. Uklanjanje prvoizniklih izdanaka je takođe veoma značajna mera suzbijanja , jer lišće na novim izdancima ostaje duže otporno, nego lišće na izdancima koji su prvo nikli. Uklanjanje izdanaka treba vršiti kada oni dostignu visinu oko 15cm, jer ako prerastu zagušiće donji deo rodnih izdanaka, pri čemu dolazi  do povećanja vlage i ostvarivanja povoljnih uslova za nastanak bolesti.
 
  Preventivne,  agrotehničke i mehaničke  mere imaju veliki značaj, ali  primena  fungicida predstavlja neizostavnu i najvažniju meru u suzbijanju ovog oboljenja. Primena odgovarajućih fungicida je dominantan način suzbijanja ovog patogena, ali sa određenim problemima. Najveći problem je ograničena  primene fungicida  u periodu cvetanja i tokom berbe, (taj period može trajati i do 60 dana) kao i ostaci pesticida u plodovima. Kao problem u hemijskoj zaštiti maline je i mali broj fungicida registrovanih za zaštitu maline od ovog patogena. 

  U Srbiji je za suzbijanje D. applanata registrovano samo četiri aktivne materije: Cu-hidroksid. Cu-oksihlorid, azoksistobi i tebukonazol. Primena hemijskih sredstava za zaštitu maline od ovog patogena je samo jedna od mera i bez primene ostalih, agrotehničkih i mehaničkih mera, potpuni efekat će izostati.





Autor: Vesna Nišavić Veljković, dipl.ing.
Izvor: Psss.rs