петак, 10. март 2017.

Азот у исхрани малине



  Азот повећава бујност изданака, а у исто време и повећава потребу малине за калијумом нарочито од цветања до бербе.  Јаче ђубрење азотом даје мекане плодове који су слабо транспортабилни и подложни лаком кварењу.

  При нормирању количине азотних ђубрива за прихрањивање мора се имати у виду да превелике количине азота у кишним годинама могу изазвати многе негативне последице, као што су: појачано труљење плодова, мањи садржај шећера и киселина, недовољну чврстину и сл.

  Слаб вегетативни пораст је најуочљивији симптом недостатка азота. 

 Симптоми недостатка испољени светложутом бојом листа прво се јављају на доњим, старијим листовима на младару, што је условљено премештањем азота из старијег у млађе лишће у условима недовољне исхране азотом. Уколико листови почну, у току вегетације, да раније отпадају и то је знак да је изражен недостатак азота.

  Последице вишка азота лако се уочавају кроз претерану бујност. Листови су крупни и тамнозелене боје. Вегетативни раст се продужава до касне јесени, па врхови летораста остају недозрели и лако измрзавају.

  Вишак азота у исхрани неповољно се одражава и на родност. Претерана исхрана азотом има за последицу слабу диференцијацију генеративних пупољака и смањење родности, и касније сазревање плодова.







Аутор: Мирјана Остојић, дипл. инж.
Извор: Psss.rs